úterý 22. dubna 2014

Velikonoční beránek

Opět premiéra mého veganského pečení a tentokrát váženého, velikonočního pana Berana :) Recept jsem našla opět jako u vánočky u Vegan fighter. Tam sice ještě k tomu doporučují potřít pana Berana rostlinnou šlehačkou nebo jiným krémem, ale já osobně na tohle opravdu nejsem. Bohatě stačí pocukrovat. A nebo vůbec nic, stejně to bude dobrý. :D Na mého prvního beránka dopadl dobře (přežil pouhé dva dny!), ale výstavní zrovna nebyl. :D Navíc mi ho vyklopila maminka (i přesto, že jsem si ho chtěla zkusit vyklepnout sama (-_-) až vychladne, ale maminka byla rychlejší :D) a urvala mu čumák! Muselo na scénu přijít párátko, které mému panu Beranovi udělalo úspěšnou plastiku obličeje. Ale trvalé následky si pan Beran odnesl do samotného soudného dne sežrání (po důkladné studii přidané fotografie k článku, uvidíte jizvy kolem čumáčku). Možná nakonec ty krémy nejsou od věci - mohl mít pan Beran svůj krycí make-up, bohužel jsme použili jen cukrový pudr, který nic nezamaskoval. :D Zrada.


Ingredience
  • 1 hrnek polohrubé pšeničné mouky
  • 1 hrnek celozrnné ječné mouky
  • 1 hrnek třtinového cukru
  • 1 hrnek sojového mléka
  • 1/2 hrnku řepkového nebo jiného rostlinného oleje
  • 1 balíček prášku do pečiva bez fosfátů
  • 1 balíček vanilkového cukru nebo zkuste pár lžiček vanilkového extraktu
  • 1/2 lžičky kurkumy kvůli úžasné žluté barvě
    (možná stačí té kurkumy drobet méně, táta poznal, že tam je něco neobvyklého :D)
na vymazání formy
  • rostlinný margarín / tuk
  • hrubá mouka

Postup
Napřed smícháme všechny sypké ingredience a pečlivě promícháme. Poté přidáme mléko a olej a smícháme na hladké těsto. Vymažeme si formu na beránka margarínem / rostlinným máslem (hlavně v oblasti čumáku) a vlijeme těsto. Dáme péct do trouby na 175 stupňů cca 50 minut až hodinu - zkouška špejlí to jistí.

9 komentářů:

  1. Ten je uzasnej ! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Vypadá nádherně!!! :) Moc Ti děkuji za radu s jogurty, nejspíš zkusím nějaký vlastní, protože ty kupované sojové zkrátka nejsou ono...člověk čeká hollandii a ono ne :D
    Beránek je nádherný a je super, že ho nepoléváš/ nepotíráš ničím- já jsem taky zastánce ''suchých'' dobrot :)

    OdpovědětVymazat
  3. Vypadá moc dobře a ani bych nepoznala, že prodělal takovou náročnou plastiku :D :)

    OdpovědětVymazat
  4. Myslím, že mám námitku :o) Maminka ten čumák neurvala, ale beránka vypreparovala z formy, kterou - nechci ukazovat - někdo pořádně nevymazal :o))) Maminka je pašák, že upad nakonec jen čumák. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Byla profesionálně vymazaná! :D Ne, dobře, svaluji trošičku vinu na druhé - tentokrát na paní M. - ale kdyby mě ho nechala vyklopit, tak můžu nadávat jen sobě :D pro dobrotu na žebrotu, ale maminka je prostě pašák :D

      Vymazat
  5. Dost dobrý! Mám chuť ho udělat hned. :D Akorát tu asi nemáme formu. -_-

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. i jako bábovka by to bylo dobrý ;) ale beránek je beránek, no :D

      Vymazat

Děkuji za každý komentář!